Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: BBC
Anul şi data apariţiei: 21-04-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Un cetăţean român acuzat de atac şi viol în Italia
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/04/080421_roman_italia.shtml


Numele cotidianului

Articol:

Un cetăţean român acuzat de atac şi viol în Italia

Cetăţeanul român acuzat de atac şi viol în Italia nu a făcut încă o cerere de asistenţă consulară, dar, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, autorităţile române de la Roma au formulat o adresă oficială pentru vizitarea acestuia.

Între timp, însă, din Italia, se fac auzite noi propuneri de măsuri împotriva imigranţilor şi pentru combaterea criminalităţii - tema devenind una preponderent politică, având în vedere că duminica viitoare va avea loc turul doi al alegerilor pentru primăria Romei.

Liliana Nicolae a discutat despre ultimele reacţii politice pe această temă cu colaboratoarea BBC la Roma, Dana Enulescu.

Ascultaţi interviul cu Dana Enulescu

Incidentele în care sunt implicaţi românii din Italia revin în discuţie la doar câteva luni de la criza provocată de cazul Mailat.

Este vorba despre cetăţeanul român care ar fi jefuit şi omorât o cetăţeană italiană în toamna anului trecut.

Incidentul a fost mediatizat intens în Italia, totul culminând cu o lege menită să combată violenţa imigranţilor, adoptată de fostul Guvern din Peninsulă.

Românul Nicolae Romulus Mailat a recunoscut că a atacat-o pe italiana Giovanna Reggiani în seara zilei de 31 octombrie 2007, la periferia Romei.

Victima - în vârstă de 47 de ani a murit două zile mai târziu, la spital.

Nicolae Mailat, de 24 de ani, care trăia în Italia fără acte în regulă, a fost trimis în închisoare sub acuzaţia de omor, tâlhărie şi viol.

Imediat după aceea, Guvernul condus pe atunci de Romano Prodi a aprobat un pachet de legi prin care cetăţenii străini - inclusiv cei din Uniunea Europeană - consideraţi un pericol la adresa siguranţei publice din peninsulă puteau fi expulzaţi rapid.

Autorităţile de la Bucureşti au avertizat atunci împotriva unor posibile abuzuri împotriva cetăţenilor români din Italia.

Chiar şi aşa, peste patruzeci de de cetăţeni români au fost expulzaţi prin ordine date de prefecturile unor oraşe precum Roma, Milano, Genova sau Torino.

De asemenea, presa din Italia a semnalat câteva atacuri ale unor cetăţeni italieni asupra unor imigranţi români. Mai mult, unele grupări considerate extremiste au cerut românilor să plece din Italia.

În ultimele zile ale anului trecut, fostul Guvern din Italia a adoptat un al doilea decret privind cetăţenii străini consideraţi indezirabili. Însă nu au urmat expulzări.

Totuşi, potrivit unui studiu realizat de agenţia de strategii guvernamentale, majoritatea românilor din Italia s-a simţit jignită de modul în care presa locală a prezentat cazul Mailat.

În prezent, în Italia muncesc cel puţin un milion de cetăţeni români, cei mai mulţi dintre ei având acte în regulă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.